-

In de voetsporen van Casanova

Het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen, is ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin. De aangrijpende liefdesgeschiedenis tussen Casanova en Lucia, waarin zoveel facetten van de liefde roerend worden beschreven. Casanova, de grootste vrouwenversierder die ooit geleefd heeft, zo gaat het verhaal. Giacomo Casanova is geboren in Venetië en heeft daar een deel van zijn leven geleefd.
Blog:In de voetsporen van Casanova-2

Sporen van Casanova
Toen ik onlangs in Venetië was, ben ik op zoek gegaan naar zijn sporen. Geen stad die juist zo past bij het liefdesverhaal van Casanova en Lucia. Want ook Venetië zal uiteindelijke een dramatisch einde kennen en verdwijnen in het steeds verder oprukkende water.

Palazzo Ducale
Natuurlijk begon ik op het San Marcoplein. Daar onder het dak van Palazzo Ducale (het Dogenpaleis) zat Casanova een tijdje gevangen in de piombi; de kerkers onder het loden dak van het paleis. Beschuldigd van hekserij. Het verhaal gaat dat hij op spectaculaire wijze, over deze daken is ontsnapt en is gevlucht naar Frankrijk.

Maar terug naar het begin
Casanova werd in 1725 geboren in een huis nabij het Palazzo Malipiero. Hier werd hij op jonge leeftijd de vertrouweling van Malipiero (senator); hij leerde de etiquette en ontwikkelde er contacten met invloedrijke mensen en natuurlijk met veel vrouwen.

Wijnlokaal Cantina do Spade
Een andere ‘Casanova highlight’ is het wijnlokaal Cantina do Spade. Dit eeuwenoude etablissement werd in 1745 door Casanova bezocht met één van zijn vele liefjes. Ik heb er genoten van een aantal volgens authentiek recept gemaakt cicchetti (een soort tapas). En ik zag Casanova met zijn minnares zitten in een schemerig hoekje.

Harry’s Bar aan de Calle Vallaresso
Een must in Venetië is Harry’s Bar aan de Calle Vallaresso. Hier dronk ik de beroemde Bellini (puree van verse perziken overgoten met prosecco) en genoot ik van het fantastische interieur. Met gemak droom je weg naar vroeger tijden en zie je tal van beroemde bezoekers aan je voorbij gaan. De bar was er nog niet in de tijd dat Casanova leefde. In zijn tijd waren er vele gokhuizen in deze straat gevestigd. Eén van de beroemdste gokhuizen uit die tijd was Teatro Ridotto. Een prachtig paleis waar Casanova een geschikte entourage vond voor zijn gok- en liefdesavonturen. Er is nu een hotel gevestigd. Waarschijnlijk was hij verslaafd aan gokken want uiteindelijk was zijn gokgedrag er de oorzaak van dat hij zijn leven berooid eindigde.

Venetië: stad met een schitterend gebrek; het klotsende water in en rond de stad, zal het uiteindelijk verzwelgen en van al haar schoonheid ontdoen. Ga er dus naar toe, nu het nog kan…

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.