-

Het land der geliefden

De verhalen over de oorsprong van Valentijnsdag zijn talrijk. In de meeste verhalen ligt de oorsprong in 'het land der geliefden', Italië…
Blog:Het land der geliefden-2

Zo is er een legende die beschrijft hoe een christelijke vrouw en een heidense soldaat bij Bisschop Valentijn kwamen. Ze wilden trouwen, ook al mocht dit officieel niet van de Romeinse wet. Valentijn vond echter dat de liefde genoeg was en voltrok het huwelijk.
Valentijn werd hiervoor gevangen gezet en in afwachting van zijn onthoofding werd hij verliefd op de blinde dochter van zijn cipier. Zijn kus gaf het meisje haar zicht terug. Voor zijn onthoofding gaf hij het meisje nog een liefdesbrief die hij ondertekende met ‘Tuo Valentino', jouw Valentijn.

Het meest romantische plekje van Italië is misschien wel Via del Bacio, het ‘Kussteegje’ in Vico del Gargano, in de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Dit is een héél smal straatje van slechts 50 cm breed en maar liefst 30 meter lang. Bij het kruisen in de steeg kun je bijna niet anders dan dicht tegen elkaar aan kruipen.

Wanneer je een bezoek brengt aan romantisch Italië, ga dan eens het Huis van Julia (Casa di Giulietta) in Verona. Hier woonde de vrouw die Shakespaere inspireerde bij het schrijven van zijn Romeo en Julia. De legende beschrijft dat degene die haar rechterborst aanraakt gelukkig in de liefde zal zijn. Je kunt vandaag de dag Casa di Giulietta van binnen bewonderen of vanaf het balkon je geliefde beneden toewuiven.

Minder bekend is dat Valentijn tevens de beschermheilige is van sinaasappelboomgaarden én van het dorpje Vico del Gargano. Het Valentijnsfeest wordt daar dan ook uitgebreid gevierd. Het is er de hele week feest en het dorp wordt volop versierd met sinaasappels. Het is dan ook geen toeval dat hét drankje om daar het Valentijnsfeest te vieren, gemaakt is van sinaasappels. Een legende voorspelt dat degene die het drankje drinkt op slag stapelverliefd wordt.

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.