-

Il Maestro Agostino Dessì, de maskermaker uit Florence

Het is heet in Florence. Zo’n dag dat je eigenlijk liever direct naar zee rijdt om een duik te nemen in de frisse zee. Maar ja, je bent nu eenmaal in Florence en er is zo veel te zien.
Blog:Il Maestro Agostino Dessì, de maskermaker uit Florence-2

Slenterend door het gebied rond de Mercato Centrale, loop ik zonder verwachtingen de Via Faenza in. De straat is niet bijster interessant; geen mooie couturewinkels, geen design, maar gewoon een straat met wat restaurantjes, winkeltjes en een kleine supermarkt (die wel alles heeft). Ineens sta ik voor een winkel waar aan weerszijden van de gevel een soort poortwachters aan de muur hangen; één blauw gewaad en één rood gewaad, erboven spierwitte maskers.

Fascinerende wereld
Als ik over de drempel naar binnen stap, waan ik me direct in een andere wereld. Wanneer mijn ogen zijn gewend aan het gedempte licht, ontwaar ik overal waar ik kijk maskers. Aan de muren, aan het plafond; ontelbare lege ogen van honderden maskers staren me aan. Ik zie Pinoccio ’s, leeuwen, zonnen, wolven, pierrots, kabouters. Ik zie prachtige kindergezichten, sprookjesfiguren, mythische koppen. Ik zie intense kleuren, soms gecombineerd met goud of zilver. Het is fascinerend, en ik begin te fluisteren. Steeds verder word ik de winkel ingetrokken en ineens ontwaar ik achter in zijn winkel Agostino Dessì, de meester zelf. Hij zit achter zijn werkbank, iets onderuit gezakt, knikt me vriendelijk toe terwijl hij bezig is een masker af te werken met bladgoud.

Workshop
Mijn Italiaans schiet te kort om uit te leggen wat ik van zijn werk vind en zijn Engels is niet goed genoeg om mij te begrijpen. Zijn dochter Alice is ook in de winkel en gelukkig in staat mijn bewondering over te brengen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor deze zeer bijzondere collectie. Zij gebruiken een oude methode waarbij lagen papier-maché in een mal van gips worden geplakt. Hij vertelt dat je zelf dit antieke ambacht kan leren in een 5-daagse workshop, die vader en dochter samen verzorgen.

Uniek!
Agostino komt van Sardinië en heeft zijn maskers geëxposeerd over de hele wereld. Als ik met hem praat, zie ik een aimabel en bescheiden man, altijd bezig met zijn vak. Zijn laatste collectie bestaat uit indrukwekkende sculpturen van zowel brons als papier-maché en is te bewonderen in zijn eigen galerie, Galleria dell’arte Agostino Dessì.
Agostino heeft een uitzonderlijke kijk op de wereld; dat zie je terug in zijn maskers. Het woord masker doet geen recht aan zijn werk; elk masker is een prachtig, uniek, hedendaags kunstwerk.

Bezoek Agostino Dessi zelf
Alice's Masks Studio,Via Faenza 72 r, 50126 Firenze

Bekijk zijn werk
Alicemasks.com
Facebook Agostino Dessi

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.