-

Vakantie op een agriturismo

Binnen het aanbod van Italissima vind je veel agriturismi. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een vakantiehuis en een agriturismo?
Blog:Vakantie op een agriturismo-2
Agriturismi zijn immens populair in Italië. Begrijpelijk, want wat is er nou leuker dan slapen op het Italiaanse platteland, in een prachtig gerestaureerde boerderij waar je met eigen ogen ziet hoe olijfolie of wijn wordt gemaakt.

Persoonlijk
Zelf sliep ik twee jaar geleden op een Siciliaanse agriturismo. De ezels, jonge katjes en kippen scharrelden rond over het erf, het avondeten kwam uit eigen moestuin en als we zin hadden in een appel, konden we die plukken van een van de vele appelbomen. En hoewel we op een boerderij zaten, leefden we in luxe. Er was een zwembad en zelfs een tennisbaan en alle appartementen hadden airco. Mijn passie voor logeren bij de boer is sindsdien enorm aangewakkerd. Het is zo veel persoonlijker dan een groot hotel.

Het Italiaanse boerenleven
Maar wat is nou precies een agriturismo? En waarin verschilt het van een gewoon vakantiehuis? Een eigenaar mag zijn huis pas agriturismo noemen als de woning deel uitmaakt van een boerderij die in bedrijf is. Hij moet dus iets produceren. Melk bijvoorbeeld. Of wijn, olijfolie en kaas. De gasten logeren in kamers of appartementen die bij de boerderij horen. Op die manier krijgen ze iets mee van het Italiaanse boerenleven. Een huis dat ooit boerderij was, maar waar niks meer wordt verbouwd of geproduceerd, is dus officieel geen agriturismo. In de praktijk wordt het begrip meestal wat ruimer genomen.

Variatie
Agriturismi variëren in luxe en mogelijkheden. Soms stelt een boer slechts enkele kamers beschikbaar, soms zijn er meerdere appartementen, of zelfs hele huizen te huur, inclusief zwembad en jacuzzi. Bij sommige agriturismi mag je meehelpen met het werk op de boerderij, bijvoorbeeld jam inmaken of eieren rapen. Erg leuk voor kinderen, want zo zien ze waar het eten vandaan komt. Ook zie je soms dat de boer de optie biedt om mee te eten of een pizza of pasta avond organiseert. Op die manier kun je de echte smaken van het land proeven.

Rust en ruimte
Wat de meeste agriturismo met elkaar gemeen hebben, is dat ze rust en ruimte bieden. Ze liggen vaak achteraf, waardoor je ’s nachts kunt genieten van absolute stilte. Een auto is dus wel noodzakelijk, zodat je overdag ook zo nu en dan leuke Italiaanse dorpjes kunt bezoeken.

Het is dus niet de vraag of je het leuk zult hebben in een agriturismo, maar welk type agriturismo je gaat kiezen. Op Italissima vind je boerderijen in alle soorten en maten. Met of zonder zwembad. Succes met kiezen!

Blog:Vakantie op een agriturismo-3

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.