-

Op zoek naar truffels in Italië

In Italië is het truffelseizoen begonnen. Op de meeste menukaarten staan pastagerechten met truffel, truffeltapenade en er zijn allerlei leuke truffelmarkten. Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan de truffel?
Blog:Op zoek naar truffels in Italië-2

Dat de truffel bijzonder is, blijkt wel uit zijn prijsklasse. Voor een zwarte zomertruffel betaal je al gauw 25 euro per 100 gram. Voor de beroemde witte truffel (il tartufo bianco) betaal je soms zelfs 3.000 euro per kilo. Maar dan heb je ook wat. De smaak van de truffel is nauwelijks met iets anders te vergelijken. Aards en heel sterk aanwezig. De meeste mensen zijn er dol op. Dat zou je misschien niet zeggen als je de truffel zelf ziet. Het is een beetje een raar knolletje, dat wel een beetje op een wrat lijkt. Maar eenmaal op je bord, zie je dat natuurlijk niet. Dan telt alleen de smaak.

Blog:Op zoek naar truffels in Italië-3

Truffeljagers
Truffels groeien onder de grond in onder andere Le Marche, Toscane, Umbrië en Piemonte. Elke streek heeft zijn eigen truffels. In Piemonte vind je bijvoorbeeld de zeldzame witte truffel. In Le Marche vind je juist veel zwarte truffels. Truffels zijn een soort paddenstoelen, maar omdat je ze dus niet ziet, is het moeilijk om ze te vinden. In de truffeltijd zul je daarom regelmatig mannen of vrouwen door het bos zien lopen met in hun ene hand een tas en in de andere hand een aangelijnde hond. De hond speurt naar truffels, de zak is er om ze in op te bergen. Vroeger werden voor het zoeken naar truffels trouwens vaak varkens gebruikt. Maar omdat deze dieren zo gulzig waren dat ze de truffels zelf opaten, kiezen de meeste truffeljagers nu voor honden. Logisch, als je bedenkt dat een varken een delicatesse van een paar duizend euro voor je neus opeet!

Blog:Op zoek naar truffels in Italië-4

Maak het zelf mee
Wil je zelf eens meemaken hoe het is om truffels te zoeken, te proeven en er de lekkerste gerechten mee te bereiden? Kies dan eens voor een verblijf in Italië in het truffelseizoen oktober-november. Vooral Le Marche is echt een aanrader in deze periode. Acqualagna is dé truffelhoofdstad van deze regio. Het hele dorp staat wekenlang in het teken van truffels. In en rondom Acqualagna zijn veel truffelfeesten, die zeker een bezoekje waard zijn.

Blog:Op zoek naar truffels in Italië-5

Datum truffelfeest in Acqualagna:

• 53e Fiera Nazionale del Tartufo, 28 oktober, 1, 2, 3, 4, 10 en 11 november 2018.

Zin gekregen in een smakelijk weekje Italië? We adviseren je graag over de leukste vakantiehuizen en agriturismi in de truffelregio’s.

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.