-

Sinaasappelgevecht; ofwel: carnaval in Ivrea

Als je tussen 19 en 21 februari in Ivrea (vlakbij Turijn) rondloopt, vliegen de sinaasappels letterlijk om je oren!
Blog:Sinaasappelgevecht; ofwel: carnaval in Ivrea-2

In de carnavalsperiode vindt in Ivrea ‘la battaglia delle arance’ plaats: het plaatselijke carnaval in een wel heel uniek jasje. Dit sinaasappelgevecht komt voort uit een gebruik van vroeger waarbij de adel twee keer per jaar bonen aan de arme bevolking schonk. Bij wijze van protest werden deze meteen door het volk op straat gegooid. Later werd het gewoonte om met carnaval bonen naar elkaar te gooien. In de loop der tijd werden de bonen vervangen door sinaasappels. Het sinaasappelgevecht is inmiddels een bekende en beruchte traditie geworden.

In het gevecht strijdt het volk (alias de sinaasappelgooiers) in 9 teams te voet tegen ‘de garde van de adel’ op houten karren. Wanneer het startsein gegeven is gaat de massa los en is er geen houden meer aan.

Voorbereiding is het halve werk en in dit geval gaat dat zeker op. Bewoners en winkeliers dekken hun deuren en ramen bijna hermetisch af met plastic zeil en vuilniszakken. Drie dagen later en 500 ton aan sinaasappels verder zijn alle gebouwen en straten onherkenbaar besmeurd met vruchtvlees, sinaasappelsap en schillen. Een tapijt van de drapperige massa komt tot boven de enkels!

Wil je dit spektakel met eigen ogen zien? Voor toeschouwers zijn er een aantal ‘safe zones’. Vanaf zo’n plek kun je het gevecht volgen zonder je er zelf in te storten. Het beste zet je ook nog een rode hoed of muts op die aangeeft dat je niet mee doet en neutraal bent. Het is en blijft te allen tijde semi-safe. Helemaal veilig voor een verdwaalde sinaasappel ben je als toeschouwer natuurlijk nooit.
Als je wel houdt van spanning en competitie, dan kun je zelfs mee doen door je aan te sluiten bij een lokaal team. Een beschermend masker en een flinke dosis lef zijn dan wel een absolute must!

Meer informatie over het carnaval in Ivrea:
Storico Carnevale Ivrea
Carnevale di Ivrea
Youtube filmpje

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.