-

Panini voetbalplaatjes

Voetballiefhebber of niet, dat het effect van de acties rondom een evenement als het EK indrukwekkend is, blijft een feit: de historie van de gebroeders Panini.
Blog:Panini voetbalplaatjes-2

De Panini voetbalplaatjes zijn een idee van de broers Giuseppe en Benito Panini, krantenwinkeliers uit Modena. De broers Umberto en Franco traden later ook toe tot het familiebedrijf. In 1961 brachten zij hun eerste album uit rondom de Italiaanse voetballiga, met bijbehorende plaatjes van de voetballers. De plaatjes werden verzameld en vervolgens in het album geplakt, met als doel het album compleet te krijgen.

In 1970 besloot men het concept wereldwijd aan te bieden met een uitgave rondom het WK voetbal in Mexico. Dit werd een enorm succes. Sindsdien brengt Panini voor elk groot voetbaltoernooi een nieuw album met nieuwe plaatjes uit en slaagt er elke keer weer in om bij miljoenen voetbalfans de verzamelwoede op te doen laaien. Voor deze voetballiefhebbers zijn de albums dan ook een ultieme vorm van nostalgie.

Inmiddels zijn de eerste Panini albums collectors items geworden. Het eerste album van het WK in 1970 is te verkrijgen via bijvoorbeeld Ebay. Compleet met stickers betaal je dan wel ruim 200 euro! Via veilingsites als Ebay is al jaren een grootse ruilhandel gaande tussen personen die hun album compleet proberen te krijgen. Ontbrekende plaatjes kun je overigens ook direct bij Panini zelf bestellen. Kosten hiervan zijn afhankelijk van het soort album en hoe oud het album is. De prijs van nabestelde plaatjes is uiteraard vele malen hoger dan de normale prijs.
Ook is het ook mogelijk om je eigen stickers te ontwerpen via MyPanini. Leuk voor je eigen voetbalclub of een speciaal evenement!

Het bedrijf Panini, met het hoofdkantoor nog steeds gevestigd in Modena, is uitgegroeid tot wereldleider in de sector van verzamelstickers en trading cards. De albums worden niet altijd meer gemaakt voor een voetbalevenement maar ook voor andere sporten en onderwerpen als strips en muziek. Het bedrijf heeft een omzet van 621 miljoen euro verdeeld over 100 landen en er werken inmiddels 850 medewerkers! In totaal worden er op het hoofdkantoor in Italie dagelijks 10 miljoen stickerzakjes gedrukt. Het album voor het EK 2012 kost € 2,00 en de stickerzakjes met elk 5 stickers kosten € 0,60 per zakje. Het 64 pagina’s tellende album biedt plaats aan 540 stickers.

Het volledige concept van de voetbalplaatjes, van productie tot verspreiding, is in Nederland later overgenomen door grote supermarktketens als Albert Heijn (2009 en 2010 met plaatjes uit de Eredivisie) en Plus (Stars of Football in 2011).

Het UEFA Euro 2012 album bestellen

Panini voetbalplaatjes item bij de Coen en Sander show op 3FM

Je eigen voetbalplaatjes ontwerpen

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.