-

Panforte

Panforte is een lokale, zoete lekkernij uit ‘la dolce città’ Siena. Ooit was het een traditie om deze specialiteit te serveren als dessert bij het kerstdiner, maar tegenwoordig is Panforte het hele jaar door te verkrijgen bij bars, delicatessewinkeltjes en banketbakkers in heel de stad. Het recept is al eeuwenoud en er gaan dan ook verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van deze zoetigheid. Het meest voorkomende recept voor dit ‘stevig brood’ bevat de ingrediënten suiker, meel, amandelen, kruiden en gekonfijte sinaasappelschilletjes, maar inmiddels bestaan er diverse varianten.
Blog:Panforte-2

Terug naar de tijd van kruistochten en specerijenhandel
In het originele recept, dat waarschijnlijk is ontstaan rond het jaar 1200, vormde peper het belangrijkste ingrediënt. Hierdoor wordt Panforte ook wel Panpepato genoemd. In de tijd van kruistochten en handel met het Verre Oosten, maakten de inwoners van Siena kennis met nieuwe specerijen. Vooral de rijken uit de stad konden deze ‘bijzondere’ specerijen proeven, maar ook werden ze cadeau gegeven aan kloosterlingen door handelaren, als dank voor de goed verlopen reis. Nonnen maakten vervolgens deeg met deze specerijen en bakten er elke ochtend honingbrood van. Zij geloofden dat de kruidige aroma’s die gebruikt werden de duivels weghielden. Inwoners van de stad roken het geurige brood, wat vele malen lekkerder was dan hun eigen brood, en de vraag naar de Panforte werd groter en groter. Toen bekend werd dat de specerijen een medicinale werking hadden, kregen apothekers het alleenrecht op het maken van Panforte. Zij konden de grote vraag niet aan en de productie werd verspreid over verschillende fabriekjes in Siena. Vervolgens werd er geëxperimenteerd met het recept en werden er nieuwe ingrediënten toegevoegd. Rond het jaar 1800 ontwikkelden bakkers uit Siena samen een uniek recept, ter ere van het bezoek van koningin Margherita aan de stad. De Panforte werd bestrooid met poedersuiker, waardoor het op een taart leek in plaats van op een brood. Deze Panforte ‘Margherita’ is vandaag de dag het meest voorkomende recept.

Bakkers in Siena zijn niet blij met de wereldwijde bekendheid van het recept en vinden dat zij de enige zijn die de traditionele Panforte kunnen maken. Sinds 1927 bestaat er daarom een overeenkomst ter bescherming van het originele recept. Daarnaast heeft de Panforte zelfs een patroonheilige, de beschermheilige Laurentius, wiens naamdag op 10 augustus wordt gevierd.

Probeer het zelf!
Er bestaan verschillende varianten op het originele recept: de Panforte Morbido (met honing en notenpasta), de Panpepato (met gekonfijte meloen) of de Torta di Cecco (met gekonfijte abrikozenschilletjes, noten en chocolade. Eén tip van de Siënese bakkers: laat de Panforte een paar dagen staan, dan wordt de mix van smaken intensiever!

Recept Panforte (ca. 8 personen)
(Bron: Ciao Tutti)

Ingrediënten:
150 gram bloem, plus wat extra om te bestuiven
150 gram kristalsuiker
150 gram geroosterde amandelen
150 gram gekonfijte cederappel
75 gram gekonfijte sinaasappel
2 eetlepels honing
1 eetlepel van het ‘geheime’ kruidenmengsel
(bestaande uit o.a. kaneel, koriander, kruidnagel, nootmuskaat, piment en steranijs)
40 ml water
een vel ouwel
poedersuiker

Bereiding:
Roer de suiker en de honing door het water. Breng het mengsel aan de kook en wacht tot het een temperatuur van ongeveer 120 °C heeft bereikt. Als je van de siroop draden kunt trekken, voeg je de in blokjes gesneden gekonfijte vruchtjes toe. Roer alles goed door elkaar en haal de pan van het vuur.
Meng er dan de amandelen, de bloem en het kruidenmengsel doorheen en blijf kneden tot er een homogene massa ontstaat.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed een bakvorm met een doorsnee van 20 cm met de ouwel. Rol het deeg uit en leg het op de ouwel. Druk het stevig aan. Bestrooi de bovenkant van het deeg met een beetje bloem en bak de panforte 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven (180 °C).
Haal de panforte uit de oven, haal alle bloem eraf en knip de uitstekende randjes van de ouwel af. Bestrooi de bovenkant met poedersuiker, zet een kopje koffie en smullen maar!

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.