-

Panettone, goed voor de keel?

Met de ‘(b)rrr’ in de maand proberen we onszelf te beschermen tegen verkoudheid. In Italië hebben ze hiervoor een bijzondere traditie: het eten van Panettone op 3 februari.
Blog:Panettone, goed voor de keel?-2

Panettone is een Italiaanse lekkernij. Het is een groot, luxe brood of cake met vruchten, rozijnen of crème dat rond Kerstmis gegeten wordt. Italianen zullen traditiegetrouw een stuk bewaren dat op 3 februari tevoorschijn wordt gehaald.

San Biagio was arts en bisschop in de vierde eeuw na Christus. Volgens de legende was hij in gevangenschap gezet omwille zijn geloof, redde hij een schaap uit de bek van een wolf en behoedde hij een kind te stikken in een visgraat. Vanwege deze beschermende rol omtrent de keel is het idee ontstaan dat San Biagio staat voor de bescherming tegen verkoudheid en keelpijn.

Op ‘zijn’ dag wordt er dan ook resoluut afgerekend met alle winterse kwaaltjes. Dit gaat gepaard met het eten van Panettone wat wordt weggespoeld met voldoende wijn. De pastoors zegenen op deze dag de gelovigen in de kerk door twee kaarsen symbolisch te kruizen en voor de keel te houden. Ook op straat delen zij de Blasius-zegen uit. En de bakkers delen gratis vers gebakken panettone uit aan hun klanten.

Wil je ook gezond het voorjaar in? Panettone is in Nederland te koop bij de meeste Italiaanse delicatessewinkels en bij sommige supermarkten. Het is het proberen waard, want baat het niet dan schaadt het niet!

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.