-

Kerst in Italië

Voor de Italianen behoort Kerstmis tot één van de belangrijkste jaarlijkse feesten. Het feest wordt dan ook uitbundig gevierd met tal van (familie)tradities.
Blog:Kerst in Italië-2

Gezellig met de hele familie bij elkaar, vis eten, levende kerststallen met dieren en acteurs bezoeken en de kerstmis bijwonen. Het zijn enkele voorbeelden van de jaarlijks terugkerende kersttradities in Italië. De feestelijkheden vinden hoofdzakelijk plaats op kerstavond en eerste kerstdag. Hoewel de Italianen tweede kerstdag niet echt kennen, zijn wel veel mensen op die dag nog vrij en zijn de winkels gesloten. In de nacht van 5 op 6 januari brengt de oude vrouw op haar bezemsteel, volgens de Befana traditie, snoepgoed en cadeautjes bij de kinderen die lief zijn geweest. Stoute kinderen krijgen kolen in hun kerstsokken. Dit is tevens het eind van de kersttijd.

Sfeervolle kerstmarkten
Wie in december in Italië verblijft, moet zeker een bezoekje brengen aan één van de gezellige kerstmarkten, want niet alleen in Duitsland kunnen ze er wat van. De Italianen weten ook goed hoe ze sfeer moeten creëren. Een mooie entourage, lichtjes overal en heerlijk snuffelen bij de talloze kraampjes. In vrijwel iedere regio is een sfeervolle kerstmarkt te vinden, of je nu een citytrip naar Milaan maakt, naar Venetië of geniet van een vakantie in Florence.

Leuke & knusse kerstplekjes
Behalve de sfeervolle kerstmarkten, staat Italië ook bekend om zijn kerststallen. Napels is met stip dé stad van de kerststal. Traditiegetrouw worden de stallen, zowel de klassieke versies als die met beroemdheden, vanaf 8 december neergezet, maar wel zonder het kindje Jezus. Die wordt 24 december, op kerstnacht, in de kribbe neergelegd. In Napels worden rondom de kerstdagen ook veel activiteiten voor kinderen georganiseerd, zoals kerstfilms en niet te vergeten de kerstman die door de straten rijdt. Daarnaast zingen diverse kerstkoren de meest mooie kerstliederen.

Wil je je voor even terug in de tijd wanen? Tijdens de markten in de Toscaanse heuvels lopen vaak acteurs in middeleeuws kostuum rond. Daarnaast vind je hier eveneens veel streekproducten in de kraampjes en de geur van heerlijke geroosterde kastanjes. Marradi staat bekend als kastanjedorp. Jaarlijks kun je tevens een ritje maken met de stoomtrein die vanuit Florence naar dit dorp rijdt.

Urbino in de regio Le Marche wordt in december omgetoverd tot één en al gezelligheid. De versierde pleinen en straten met de vele artistieke kerststallen en ambachtelijkheden stralen een geheel eigen sfeer uit. Ook worden hier verschillende concerten met religieuze, klassieke en kerstmuziek gehouden. Kortom, wie dit jaar zijn kerst eens totaal anders wil vieren, is in Italië helemaal op zijn plek.


Meer informatie over kerst in Marradi

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.