-

Dan Browns 'Inferno' tour door Florence

Twee weken geleden zijn we een dag in Florence geweest. Dit keer was het extra leuk om de stad te ontdekken, omdat we net het boek 'Inferno' van Dan Brown hadden gelezen. Dit super spannende boek speelt zich voor het grootste deel af in Florence. Het verhaal laat je de stad op een heel andere manier zien. Nooit geweten dat de Boboli tuin een geheime gang verborg! Graag delen we enkele locaties van Dan Brown met jullie, zodat jullie ook op geheimzinnige ontdekkingstocht door Florence kunnen.
Blog:Dan Browns 'Inferno' tour door Florence-2

Badia toren
Het boek begint bij de toren van de Badia kerk. Zobrist (wie het boek kent, weet over wie we het hebben) springt van de toren en pleegt zelfmoord. De Badia kerk is het oudste klooster van Florence. De fundering stamt uit het jaar 978. Je vind de Badia toren aan Via dante Alighieri, vlakbij het oorspronkelijke woonhuis van Dante.

Blog:Dan Browns 'Inferno' tour door Florence-3

Porta Romana
Langdon en de knappe dokter Siena Brooks zijn op de vlucht en proberen de stad in te komen. Helaas voor hen is de Porta Romana, de toegangspoort tot de oude stad, afgezet door de politie. Natuurlijk weten ze de stad toch binnen te komen, maar makkelijk gaat het niet. Toen wij in Florence waren, ging het gelukkig wel makkelijk. We reden onze Fiat de poort door en parkeerden hem links van de poort, tegen de stadsmuur aan. Bijzonder om deze oude poort te zien trouwens, hij is echt enorm. En de deuren kunnen nog steeds worden gesloten als dat nodig is.

Blog:Dan Browns 'Inferno' tour door Florence-4

Boboli tuinen
Via de kunstacademie vluchten Robert en Siena de Boboli Tuinen in. Deze komen uit bij het Palazzo Pitti. Hun plan is om via het Palazzo Pitti, over de Ponte Vecchio, de stad binnen te komen. Uiteindelijk lukt dat, maar niet zoals ze eigenlijk van plan waren. Het tweetal vlucht via een deur naast de grotto Buontalenti een geheime gang in: de Vasari gang. Langdon en Siena snellen in Inferno door de Boboli tuinen, maar ben je in Florence? Neem dan de tijd om deze prachtige tuinen te bezoeken. Wij konden ons er makkelijk drie uur vermaken. Op de foto zie je trouwens de grot, met daarnaast de deur en links een deel van de Vasari gang.

Blog:Dan Browns 'Inferno' tour door Florence-5

Vasari gang
De Vasari gang werd in 1564 ontworpen door Giorgio Vasari in opdracht van Cosimo I de Medici, de bewoner van Palazzo Pitti. De gang was bedoeld als een veilige route. Hij loopt van de oosthoek van de Boboli tuinen naar Palazzo Pitti. Vervolgens gaat hij over de Ponte Vecchio via Uffizi naar Palazzo Vecchio. Ons was het nooit opgevallen dat er een gang liep over de Ponte vecchio en over de smalle straat tussen Uffizi en Palazzo Vecchio. Maar inderdaad, als je omhoog kijkt, zie je hem echt! En wist je dat het mogelijk is de Vasari gang te bezoeken? Hij is beperkt toegankelijk (meestal in de winter) en je moet op tijd reserveren, maar hee, dan zie je wel de Ponte Vecchio van bovenaf plus een indrukwekkende schilderijencollectie. Op deze website kun je zien wanneer de gang open is en hoe je toegangskaarten kunt bestellen.

Blog:Dan Browns 'Inferno' tour door Florence-6

Palazzo Vecchio
Het Palazzo Vecchio is niet alleen het stadhuis van Florence, het is ook een museum. Je kunt niet niet missen als je in Florence bent, want het plein wordt gedomineerd door mannelijk naakt. Beroemdste naaktloper: David van Michelangelo (een replica van het echte beeld, maar desalniettemin indrukwekkend). Dan Brown grapt in zijn boek over al deze mannelijkheid. Zo schrijft hij “De David wordt vergezeld door Hercules en Cacus, nog twee kolossale naakte mannen, die samen met een groepje saters het aantal blote penissen waarmee de bezoekers van het palazzo worden begroet op tien brengen”. In het boek komen Langdon en Siena uit in Palazzo Vecchio via de Vasari gang. Ze bezoeken onder andere de Zaal van Vijfhonderd en de Kaartenzaal. Ook vinden ze hier het dodenmasker van Dante.

Blog:Dan Browns 'Inferno' tour door Florence-7

Zaal van vijfhonderd
De Zaal van de Vijfhonderd werd gebouwd als vergaderruimte. Er konden precies 500 mensen vergaderen. Vandaar de naam. De zaal is enorm groot en de muurschilderingen zijn immens. Ze zijn geschilderd door Vasari en gaan over historische gebeurtenissen in Florence. Ook staan er zes levensechte beelden. Het plafond is versierd met prachtige schilderingen. Op een van de schilderingen in de Zaal van Vijfhonderd staat de verborgen boodschap Cerca Trova waarnaar Langdon en Siena zoeken. Je vindt het op het schilderij The Victory of Cosimo I at Marciano in Val di Chiana. Maar let op: goed kijken, want het valt nauwelijks op!

Blog:Dan Browns 'Inferno' tour door Florence-8

Chiesa di santa Margherita dei Cerchi
Dit is de kerk van Dante en Bearice. Zij is de vrouw op wie Dante zijn hele leven verliefd was. Helaas voor hem was het een onbeantwoorde liefde. Beatrice is nu de beschermvrouwe van ongelukkige geliefden geworden. Handgesmeden smeekbeden worden in deze kerk in een rieten mand gedeponeerd. Langdon en Siena komen hier om de tekst te lezen van Dantes Goddelijke Komedie, paradijs, canto 25. Je vindt de kerk langs de Via Santa Margherita, vlakbij het Dante museum. Het is een klein donker kerkje, dat je snel voorbij zou lopen als je niet wist wat het was. Leuk om nu eens gezien te hebben!

Baptisterium
Je zou hem zomaar over het hoofd zien, door de grandeur van de Dom (en de hoeveelheid toeristen op het plein), maar op het Domplein staat een achthoekig gebouw. Dit is de doopkapel van de Heilige Johannes, bekend om zijn prachtig bewerkte deuren. Hier is Dante gedoopt en zag hij een afbeelding van de hel met een enge Satan die mensen opat. Misschien zijn inspiratiebron voor de Goddelijke Komedie? Langdon en Siena glippen de kapel in om het dodenmasker van Dante nader te onderzoeken. Bezoekers kunnen alleen op bepaalde tijden de kapel in. De deuren zijn natuurlijk wel altijd te bewonderen.

Blog:Dan Browns 'Inferno' tour door Florence-9

Wil je nog meer weten over de geheimen van Inferno? Wat is bijvoorbeeld fictie en wat zijn feiten? Saskia Balmaekers schreef er een boek over. Je kunt hem hier bestellen.

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.