-

Heerlijk recept uit Sicilië

Soms proef je tijdens je vakantie een gerecht waar je echt even stil van bent. Dat gerecht eet je vervolgens nog minstens drie keer tijdens diezelfde vakantie. Om het daarna thuis zelf te maken. Mijn favoriete vakantie-in-Italië-gerecht? Busiate al pesto trapanese.
Ik weet het nog goed. Ik was in Sicilië, in Scopello om precies te zijn, en ik was uitgenodigd om samen met een Italiaanse familie te eten op het dorpsplein. Zij konden me precies vertellen wat lekker was en dus moest ik busiate al pesto trapanese proberen. Ik had geen idee wat het was, maar het klonk lekker. Daar kwam mijn bord. De busiate, een soort gevlochten pasta, was rijkelijk bedekt met rode tomatensaus, kleine stukjes amandelen en frisgroene basilicum. De geur: fris, zoet en kruidig. En de smaak? Verrukkelijk.

Blog:Heerlijk recept uit Sicilië-2

Toen ik mijn reis op Sicilië vervolgde, at ik deze tongstrelende heerlijkheid nog twee keer. Op het eiland Favignana en in Cefalu. Telkens was het weer even lekker. Vooral met een glas koude witte Etna wijn erbij. Tijdens mijn laatste dag op Sicilië kocht ik een kookboek met daarin het recept voor pesto trapanese en natuurlijk een zak busiate, want in Nederland had ik deze pastasoort nooit eerder gezien. Superblij ben ik met mijn kookboek, want inmiddels hebben we het recept thuis al meerdere keren gemaakt. Voor onszelf, voor familie, voor vrienden... En iedereen vindt het superlekker.

Het mooie aan zo’n vakantie-recept vind ik dat je je tijdens het eten ervan weer even op die mooie plek waant. Als ik pesto trapanese ruik, zie of proef, zie ik in mijn gedachten de Siciliaanse zee en hoor ik Italiaans kindergelach vanaf het terras naast me. Ik stel me voor hoe ik na het eten een gelato haal en langs het strand slenter. En ik voel weer die heerlijke warmte van een Italiaanse zomeravond. En omdat ik anderen dit ook gun, geef ik hierbij het recept voor pesto trapanese. Bij geprek aan busiate omgedoopt tot pasta al pesto trapanese.

Pasta al pesto trapanese

Wat heb je nodig:

3 teentjes knoflook
bos verse basilicumblaadjes
4 rijpe tomaten
60 gram blanke amandelen
100 ml goede olijfolie
zout en peper
350 gram spaghetti of busiate

Hoe maak je het?
Stamp de knoflook samen met de basilicum fijn in een vijzel. Blancheer de tomaten in kokend water en verwijder dan de schil en de zaden. Hak de amandelen in hele kleine stukjes. Voeg vervolgens de tomaten, olijfolie, zout, peper en de amandelen toe aan de knoflook en de basilicum in de vijzel. Stamp of wrijf dan alle ingrediënten fijn totdat een gladde pesto ontstaat.
Kook de pasta al dente en roer daarna de pesto erdoorheen.

Buon appetito!

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.