-

Epifania: dag kerstboom, hallo Befana

Volgens de katholieke kerk valt het einde van de kerstperiode op 6 januari: driekoningen. Zo ook in Italië, waar op 6 januari Epifania wordt gevierd. Deze feestdag is een van de grootste in Italië en gaat gepaard met veel cadeautjes.
Ken je het verhaal van Driekoningen? Vast wel, toch? De drie wijzen uit het Oosten bezochten het kindje Jezus en brachten cadeaus voor hem mee. Volgens de Italianen kwamen ze op hun reis ernaartoe een oude vrouw tegen: La Befana. Ze vroegen haar met hen mee te gaan om het bijzondere kind te bezoeken. De vrouw schudde haar hoofd. Ze had het veel te druk. De dag erna kreeg ze spijt. Ze besloot het kind zelf op te sporen. Tevergeefs. Volgens de legende zoekt ze nog steeds en heeft ze allerlei cadeaus bij zich. Het kindje Jezus heeft ze uiteraard nooit gevonden, maar ter compensatie brengt ze alle andere kinderen wel cadeaus. Dit doet ze in de nacht van 5 op 6 januari.

Blog:Epifania: dag kerstboom, hallo Befana-2

La Befana
Hoewel La Befana er uitziet als een heks, is ze wel degelijk heel vriendelijk. Op haar bezemsteel vliegt ze van schoorsteen naar schoorsteen en brengt snoep en cadeaus aan de kinderen die het afgelopen jaar lief zijn geweest. Meestal laat ze ook wat roet achter, want elk kind is ook wel eens stout geweest. Voor Italiaanse kinderen is Kerst dus een extra verwenperiode. Vaak komt eerst de Kerstman langs met cadeaus en 12 dagen later Befana.

Einde van de kerst
Epifania heeft ook iets treurigs: het is het einde van de kerstperiode. Als la Befana komt, neemt zij alle kerstfeestelijkheden mee. Tijd dus om die kerstboom vaarwel te zeggen. Ook hier worden de kerstbomen traditiegetrouw na 6 januari de deur uit gedaan. Al was het natuurlijk leuk geweest als er bij ons ook een oud vrouwtje door de schoorsteen kwam om cadeaus en lekkernijen te brengen. Maar ach… wij hebben Sinterklaas.

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.