-

Een parel in Florence

Iedereen weet dat Florence dé kunststad is. Je kan er niet om heen, je struikelt erover en het overweldigt je. Er is zoveel te zien dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En na de zoveelste middeleeuwse fresco, raak je best wel eens een beetje ‘kunstmoe’. Op zo’n moment stuitte ik op het atelier van Caterina Balletti. En er blijken dus nog steeds onontdekte pareltjes te vinden.
Blog:Een parel in Florence-2

Via dell’Amorino
Een straatje in de San Lorenzo-wijk waar je zo aan voorbij loopt. Als je er een blik in werpt, lijkt het een beetje verlaten en je denkt dat er niks te zien is. Niets is minder waar. Ik moest er zijn voor Galleria Agostino Dessì, dat halverwege dit straatje is gevestigd. En als je dan toch dit straatje inloopt, blijkt dat er bijzondere kunstenaars zijn gevestigd. In de met zorg gerenoveerde gebouwen vind je onder meer die galerie en het atelier van Caterina Balletti tegenover elkaar.

Terwijl ik de kunst in de galerie bewonder, hoor ik muziek uit het atelier van Caterina. En ze zingt keihard mee! Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Ze heeft een kleine etalage ingericht met een greep uit haar kunstuitingen. Ze maakt prachtige schilderijen met een techniek die ik nog niet eerder zag. Het blijkt een eeuwenoude techniek, in het Nederlands 'encaustiek' genoemd. Ze smeert bijenwas op een plaat en vormt daar met doeken, penselen en spatels een beeld uit. Vaak prachtige en unieke gezichten op Florence. Maar ze schildert ook met olieverf en ze maakt daarnaast beelden van ijzer; de Pinoccio ’s die ze zo heeft gemaakt, laten je als vanzelf glimlachen.

Caterina Balletti
Caterina is een bijzondere kunstenares; eigenzinnig en authentiek. Als ik haar atelier binnenstap, schalt de muziek me tegemoet. Caterina laat graag zien hoe ze te werk gaat. Omdat ze eigenlijk alleen Italiaans spreekt, is dat ook de beste manier om haar te leren kennen. Met haar gebaren en sprankelende ogen maar vooral met haar unieke en betaalbare kunst, weet ze je voor zich te winnen. Ik krijg zomaar een werkje van haar cadeau, gewoon omdat ze zo is.

Ga dus dat straatje in en laat je verrassen. Caterina heeft ook, samen met een vriendin, de prachtige, pastelkleurige muur- en plafondschilderingen in de galerie tegenover haar atelier gemaakt. Het is absoluut de moeite waard om beide zaken in de Via dell’Amorino te bezoeken. En als je er dan toch bent; naast de winkel van Caterina bevindt zich de werkplaats van Aldo Manzo, een restaurateur van schilderijen en panelen. Hij heeft onder meer gewerkt aan het kruis van Giotto. Bijzonder!

Adres: Via dell’Amorino 10, 50123 Firenze

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.