-

De magie van Assisi

Als ik één van de stadspoorten doorloop, waan ik me direct in een andere wereld. Het warme witte steen waaruit deze stad is opgebouwd, omarmt je en je voelt je er direct thuis: Assisi.
Blog:De magie van Assisi-2

Witte stad
Assisi is een stad waar ik de historie voel in alle hoeken en gaten. En waar ik mystiek ervaar in de sereniteit van al die grote witte gebouwen met soms verzachtende roze accenten. Het ligt op een helling, Monte Subasio, en is omringd door een stadsmuur. Ik wandel door de smalle straatjes en beklim de toren van de burcht Rocca Maggiore. Deze burcht werd gebouwd in de 11e eeuw, verwoest bij een volksopstand en later weer opgebouwd (1367). Hier heb ik een geweldig uitzicht over Assisi zelf en over de Umbrische heuvels. Een zonsondergang vanaf deze toren moet spectaculair zijn. Het zicht over de stad maakt duidelijk dat deze hele stad uit hetzelfde bouwmateriaal lijkt te zijn gebouwd.

Franciscus
Maar natuurlijk is Assisi ook een bedevaartsoord dat vele pelgrims naar zich toetrekt. De gotische basiliek van Sint Franciscus (Basilica di San Francesco d ‘Assisi, 1228-1253) is de moederkerk van de kloosterorde van de Franciscanen. Feitelijk bestaat de basiliek uit twee kerken; de bovenkerk en de benedenkerk. De sombere benedenkerk is uitgehouwen in een rots en in de crypte is Sint Franciscus begraven. Ik zag er (resten van) prachtige fresco’s van onder meer Giotto en Cimabue.
De bovenkerk oogt lichter en frisser. Hier bekeek ik de beroemde fresco’s van Giotto, die in 28 tableaus het leven van Franciscus weergeven. Franciscus van Assisi was de stichter van de kloosterorde en werd heilig verklaard. Op de fresco’s zie ik zijn bekering tot een leven van armoede en dienstbaarheid aan de armen. Hij leidde zijn leven in eenzaamheid en toewijding aan de melaatsen.

Vredigheid
Maar natuurlijk denk je bij Franciscus vooral aan zijn bijzondere relatie met vogels en andere dieren. Zijn boodschap was liefde: voor de Schepper en voor alles wat leeft. Alle schepselen zag hij als zijn broeders en zusters. Hij was zo één met de natuur en de schepping dat de vogel niet meer voor hem wegvloog maar naar hem kwam luisteren. Met dat gevoel van vredigheid en verzoening is Assisi doordrenkt.

Mijn bezoek was op een mooie zomerdag maar bij het verlaten van de stad was ook mijn hart verwarmd.

Blog:De magie van Assisi-3

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.