-

Café freddo: ijskoude koffie in Italië

Wat opviel toen we de laatste keer in Italië waren, was dat er ineens veel 'café freddo', oftewel ijskoffie, gedronken werd. Deze verkoelende en oppeppende drank is de perfecte dorstlesser bij warm zomerweer.
IJskoffie werd in 1957 ‘uitgevonden’ in de Griekse stad Thessaloniki. Waarschijnlijk dacht iemand, bevangen door de hitte, ‘laat ik eens wat ijs toevoegen aan die dampende mok koffie’. En het smaakte nog lekker ook. Frappé, zoals ijskoffie in Griekenland heet, werd al snel razend populair. Moest je vroeger naar Griekenland toe om een frappé te proeven, tegenwoordig kun je ook in andere landen ijskoffie bestellen. Zelfs in Italië, waar ze meestal niet zo van de buitenlandse koffiesoorten zijn.

Blog:Café freddo: ijskoude koffie in Italië -2

IJskoffie is eigenlijk niet veel meer dan koffie met ijsklontjes. Of met koude melk en eventueel een smaakje eraan toegevoegd. Zelf ben ik dol op ijskoffie met melk en een beetje kokos- of witte chocolade likeur. In Italië heb ik twee keer een café freddo besteld. De eerst werd door de barista vers gemaakt. Met een sterke espresso, houdbare melk, veel ijsblokjes en misschien een beetje slagroom. Erg lekker. De tweede keer kreeg ik een kant-en-klare ijskoffie van Algida (de Italiaanse Ola). Die was juist niet zo lekker. Ontzettend zoet en nauwelijks koffie te noemen. Kortom: kies dus altijd voor vers bereide café freddo. Maar dat geldt in zowel Nederland als Italië.

Voor wie zelf eens wil proberen om ijskoffie te maken, is hier het recept:

- Zet espresso (of koffie) twee keer zo sterk als normaal en laat het afkoelen.
- Giet het dan in een blender en voeg koude melk toe (zonder melk kan het ook).
- Voeg een stuk of tien ijsklontjes toe en mix alles tot een romige massa met de blender.
- Als je wilt kun je nog een bolletje roomijs toevoegen of een scheutje likeur.

Geniet ervan!

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.