-

Bij iedere soort pasta hoort een eigen saus!

'Het geheim van de pasta zit hem in de saus'. Bij iedere soort pasta hoort een eigen saus! Nu zijn er zoveel verschillende soorten van beide dat het een lastige zoektocht is naar de ultieme combinatie. Echter gaan wij geen uitdaging uit de weg en kunnen wij je, na een mooie ontdekkingsreis in de wereld van de pasta, hier tóch iets meer over vertellen!
Blog:Bij iedere soort pasta hoort een eigen saus!-2

De pasta:
Pasta kunnen we onder verdelen in twee soorten:
- Gedroogde pasta: gemaakt harde tarwe, water en bloem
- Eierpasta oftewel verse pasta: gemaakt zachte tarwe, eieren en bloem

Normaliter is pasta crèmekleurig, maar door natuurlijke toevoegingen van o.a. spinazie, tomaat en inktvisinkt wordt er nog wel eens een gezellig kleurtje aan gegeven.

De vorm bepaalt de naam van de pasta. Deze vormen en namen zijn af te leiden uit diverse flora en fauna. Denk bijvoorbeeld aan farfalle (=vlinders), vermicelli (=wormpjes), caramellone (=toffees) of lumache (=slakken).

Als je dit vertaalt naar de perfecte smaakcombinatie moet je als eerst rekening houden met de pastasoort (gedroogd of vers). De saus zal zich verspreiden bij gedroogde pasta en worden opgenomen bij de verse pasta. Daarnaast spelen ook de grootte, vorm en het gewicht van de pasta en belangrijke rol.

Blog:Bij iedere soort pasta hoort een eigen saus!-3

En dan.. de saus;
Ook hier zijn diverse varianten in:
- Stevig
- Romig
- Elegant

De pastasoorten Fusilli en Farfalle zijn wat steviger en dikker en kun je dan ook het beste bereiden met een stevige saus, zoals een pestosaus of een vleessaus (Bolognese).

Bij verse pasta, zoals Tagliatelle en Orecchiette, is het belangrijk om een subtiele smaak toe te voegen, aangezien een te vette saus afbreuk doet aan de smaak en de luchtige structuur van de pasta. Een romige saus, zoals een roomsaus met champignons en/of spek (Carbonara) past hier dan het beste bij.

Bij de holle pastasoorten, zoals Penne en Macaroni, kun je het beste een saus serveren met stukjes vlees, vis of groenten.

De allerdunste pastasoorten, zoals Spaghetti en Tagliolini, zijn het lekkerst wanneer je hier een elegante tomatensaus of een olijfolie-dressing bij toevoegt.

Stiekem past een simpele tomatensaus of een roomsaus wel goed bij elke pastasoort.

Let op!
Je kookkunsten kunnen nog zo goed zijn.. als er nog te veel water in de pasta blijft zitten gaat dit ten koste van de smaak.
Én verspreid de saus direct over de pasta als hij nog goed warm is, want dan zal het allemaal nog nét iets beter smaken!

Buon appetito!

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.