-

5 x Piemonte proeven

Van de beste barolowijnen tot lekkerste hazelnoottaart: de Italiaanse regio Piemonte, op ongeveer 1100 kilometer van de Nederlandse grens, is een waar paradijs voor foodies. Ben jij zo’n 'buongustaio' (Bourgondiër)? Dan moet je deze vijf culinaire belevenissen niet aan je neus voorbij laten gaan!
Blog:5 x Piemonte proeven-2

Barolo proeven op het land
Natuurlijk proef je in Piemonte de beroemde barolowijnen. Dat kan in een restaurant, maar je kunt natuurlijk ook naar een cantina rijden. Vlak bij Serralunga d’Alba, te midden van glooiende heuvels vol wijnstokken en hazelnootbomen, vind je bijvoorbeeld wijnboerderij Rivetto, waar Enrico Rivetto de vierde generatie wijnmakers representeert. Van de druiven die op deze heuvels groeien worden fantastische wijnen gemaakt. Proef Rivetto’s barolo, barbera of dolcetto en combineer je bezoek met een rondleiding door het imposante kasteel van Serralunga d’Alba!

Op truffeljacht gaan
Ze zijn beroemd in de hele wereld: de witte truffels uit Alba. Na de zomer vindt in Alba een grote truffelbeurs plaats, waar alle knoestige, geurende truffels (witte en zwarte) worden gewogen, gekeurd en op ieder detail beoordeeld. Het levert letterlijk gouden delicatessen op – de prijs per kilo kan oplopen tot duizenden euro’s. Zelf ook eens een echte truffeltocht meemaken? De eigenaren van onze vakantiehuizen kunnen je daarover verder informeren.

Kusjes kopen in Cherasco
Het Piemontese dorpje Cherasco staat bekend om z’n ‘kusjes’ (baci). De chocoladekunstenaars van de lokale pasticceria Barbero maken ze sinds 1881, van pure chocolade en geroosterde hazelnoten (noccioli). Dat zijn niet zomaar hazelnoten: aan de bomen in Piemonte groeien de beste hazelnoten ter wereld, zo verfijnd van smaak dat ze een keurmerk hebben (IGP, Indicazione Geografica Protetta). Neem een paar zakjes chocolade mee als souvenir en verras het thuisfront met kusjes uit Piemonte!

Blog:5 x Piemonte proeven-3

Nougat met noccioli proeven
Van de beroemde Piemontese hazelnoten wordt van alles gemaakt – van chique bonbons, taarten en merengues tot de welbekende potten Nutella. Een ander gelukkig huwelijk is dat tussen de hazelnoot en de nougat (torrone). Overal in Piemonte vind je de nougat van D. Barbero, een torroneria uit Asti. Naast verrukkelijke nougat met hazelnoten, maken ze ook gianduiotti (zachte chocolaatjes met de smaak van hazelnoten) en andere chocoladespecialiteiten. Alle delicatessen van D. Barbero worden bovendien prachtig verpakt, in elegante papiertjes of jugendstilachtige blikjes.

Broodje Slow Food bestellen in Bra
In de stad Bra ontstond in 1986 de beweging Slow Food, als tegenhanger voor het zich steeds sneller verspreidende fenomeen fastfood. Lokale producten maar ook ambachtelijke productiemethoden en de hele plaatselijke cultuur die rondom een streekspecialiteit is ontstaan, worden door Slow Food beschermd. Bra zelf kent een aantal heerlijke Slow Food-specialiteiten, waaronder de Mac ‘d Bra: een broodje met lokale kalfsworst, sla en zachte kaas. Alle ingrediënten – tot en met het blaadje sla – vallen onder de bescherming van Slow Food. Bestellen dus, dat broodje Bra!

Meer lezen over Piemonte?
Piemonte: paradijs voor foodies
Ciao tutti on tour: Piemonte & Ligurië

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.